Lichamelijke opvoeding

Mens sana in corpore sano – Een gezonde geest in een gezond lichaam

Het vak lichamelijke opvoeding is erop gericht de leerlingen te motiveren voor sport en lichaamsbeweging. Al doende leert men. Zo leer je bij LO hoe je op een verantwoorde wijze aan lichaamsbeweging en sport doet. Bovendien leer je bij LO samenwerken.

In de LO-lessen worden de basisvaardigheden van sport en spel geleerd en geoefend. Deze en een actieve, positieve houding in de les vormen de basis voor de LO-beoordeling.

Voor diegenen die sportminded zijn en voor een breder sporttraject kiezen, heeft het Sint-Nicolaaslyceum de sportklassen in de onderbouw. In de bovenbouw kunnen deze leerlingen kiezen voor BSM (bewegen sport en maatschappij) als examenvak.

De vele sportdagen/toernooien (basketbal, volleybal, hockey, voetbal, schaats, atletiek, watersport) worden mede georganiseerd door de leerlingen van de 3As-sportklas. Door hun deelname doen deze leerlingen dus al ervaring op in het organiseren, leiden en begeleiden van sportactiviteiten.

Onder de leiding van Topscore-trainers kunnen onze leerlingen op dinsdagmiddag sporten: basketbal, bootcamp/kickboxen, meisjesvoetbal en streetdance.

Het Nicolaas heeft volledig uitgeruste gymzalen (een met een klimwand), een verhard handbal-, voetbal en basketbalveld voor de lessen LO en de schoolteamtrainingen, en een fitnessruimte voor kracht- en uithoudingsvermogentraining.

In klas 3As doen de leerlingen een duursportproject. Bij dit project verdiepen de leerlingen zich in de theorie en de praktijk van duursporten. Het sluitstuk van dit project is een duurloop van 10 kilometer. De 'ranglijst allertijden' is hier te vinden.