Levensbeschouwing

1. Wat betekent het woord levensbeschouwing?
Je persoonlijke kijk op het leven waarbij voorlopige antwoorden worden gegeven op
levensvragen. Wat is jouw mening over belangrijke onderwerpen in het leven?

2. Welke levensbeschouwingen bestaan er?
Ieder mens heeft een levensbeschouwing! Daarnaast kun je ook bij een groep horen van mensen met dezelfde levensbeschouwing en dat noem je een gemeenschappelijke levensbeschouwing (bv. Christendom, Humanisme, Communisme, Islam, Feminisme, Boeddhisme etc.).

           
3. Wat is het verschil tussen levensbeschouwing en godsdienst?
Iedereen heeft een levensbeschouwing, maar niet iedereen heeft een godsdienst. Als jij in God gelooft dan heb je een godsdienstige levensbeschouwing. Bij dit vak draait het vooral om je eigen levensbeschouwelijke ontwikkeling.

4. Waarom hebben we het vak levensbeschouwing?
  • Veel aandacht gaat uit naar het verstand van de mens, maar wie jij bent is meer dan alleen je verstand: emoties, beleving, sociaal, zingevend, godsdienstig etc. Daar gaat het bij ons vak juist om!
  • Niemand is af, dus ieder mens verandert en ontwikkelt. Levensbeschouwing stimuleert je ontwikkeling als mens.
  • De lessen prikkelen je om na te denken over jezelf (wie ben ik?), je mensbeeld en wereldbeeld.
  • Iedereen heeft levensvragen en levensbeschouwing biedt je handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
  • Juist dat wat voor de hand ligt, vergeten we vaak of beseffen we niet. Ook jij hebt een soort onzichtbare bril op, hiermee kijk je op jouw manier om je heen, oordeel je en gedraag je je. Deze onzichtbare bril is ontstaan gedurende je leven. Ontrafel jouw bril en sleutel er aan als het nodig is. Dan pas leeft levensbeschouwing!
5. Welke methode wordt er gebruikt?
We gebruiken de methode ‘Wegen naar Wijsheid’ (www.damon.nl/wnw). Bij deze methode worden actuele werkboekjes ontwikkeld. Daarnaast werken we met zelfstandige thema’s zoals ‘Beelden’ in de tweede klas en het schrijven van een autobiografie in de bovenbouw.

Kernwoorden bij het vak levensbeschouwing zijn:
Zelfreflectie (kijken naar jezelf), leren met en van elkaar, veiligheid en geborgenheid, eigen mening, bewustwording (wie ben ik), zingeving, jezelf zijn/worden, …