Geschiedenis en maatschappijleer

Geschiedenis

Bij het vak geschiedenis kijken we naar mensen uit het verleden. Dat verleden hoeft niet heel lang geleden te zijn. Ieder mens heeft een verleden. Alles wat jij vroeger hebt meegemaakt, is al geschiedenis!

In klas 1,2 en 3 leer je over de wereldgeschiedenis van de prehistorie tot nu. Dat betekent dat we beginnen met mensen in beestenvellen en ongeveer eindigen met de oorlog tegen Irak.

Het is natuurlijk veel werk om in drie jaar geschiedenisles 3000 jaar geschiedenis te leren. Daarom kiezen we elk jaar voor een aantal onderwerpen. In de brugklas zijn dat de Egyptenaren, de Grieken en Romeinen en de Middeleeuwen.

In de onderbouw maak je elk jaar een werkstuk voor geschiedenis. Ook kun je wel eens een opdracht krijgen om een poster te maken of iets te tekenen. Sommige opdrachten doe je alleen, anderen samen of in een groepje.
We gebruiken in de klas een lesboek en een werkboek, maar ook zo veel mogelijk originele bronnen. Bronnen zijn dingen die we hebben van vroeger. Een bron is bijvoorbeeld een verhaal dat in de Middeleeuwen is geschreven, of een schilderij uit 1500. Maar we gebruiken ook voorwerpen, foto’s en muziek.

Maatschappijleer

Bij het vak maatschappijleer, dat je in de bovenbouw krijgt, gaat het om de samenleving zoals wij die nu kennen. We kijken naar politieke, sociale maatschappelijke en culturele uitingen. Vragen die zoal aan bod komen zijn: Waarom is Nederland een democratie? Hoe kom je aan werk, waarom werken wij eigenlijk en hoe vullen wij onze vrije tijd in? Daarnaast is er ruimte voor discussie, schrijf je werkstukken en moet je zelf oordelen over maatschappelijke problemen en uitdagingen!

We gebruiken een werkboek, een tekstboek en hebben allerlei activiteiten rond het vak. Zo gaan we naar Den Haag om de politiek in levende lijve te aanschouwen, nodigen we mensen uit om iets over hun vak te vertellen. Dat kunnen mensen zijn uit alle lagen van de bevolking, van officier van justitie tot een psychiater, van huisman tot sociaal-werker!

Kortom met maatschappijleer maak je een goede start in de samenleving!