Frans

“L’essentiel est invisible pour les yeux” Antoine de Saint-Exupéry

De sectie Frans werkt in de brugklas met de methode AIM. Meer informatie over deze methode vindt u hier.

Frans wordt in Europa vlak over de grens gesproken in België en Luxemburg en, iets verder weg, in Frankrijk en Zwitserland. Frans is in veel landen de voertaal. Daarnaast zijn er nog veel landen gedeeltelijk Franstalig: bijvoorbeeld landen in Afrika zoals: Congo, Benin, Zaïre, Senegal, Ivoorkust en nog vele anderen. Ook in de Noord-Afrikaanse landen Marokko en Tunesië is het Frans in veel opzichten een belangrijke taal, bijvoorbeeld in het onderwijssysteem.

Frans is niet alleen een heel mooie taal, maar het is ook een logische keuze als je verder wilt komen in de internationale wereld. Ook als je politiek geïnteresseerd bent, biedt de Franse taal uitkomst. Naast het Engels is Frans de werktaal in de Verenigde Naties.

Wist je dat…….?

• De Franse taal de officiële taal is van de VN, EU, NAVO en het Internationaal Olympisch Comité?
  • De Franse taal in 33 landen de officiële taal is?
  • Frans en Engels de enige talen zijn die op alle continenten worden gesproken?
  • 200 miljoen mensen wereldwijd zich uitdrukken in het Frans?
  • Frankrijk het populairste vakantieland is van Nederlanders?

Kortom, genoeg reden om Frans te leren, n’est-ce pas?

Op het St. Nicolaaslyceum werken we van brugklas t/m 6 vwo met Grandes Lignes, de grootste methode Frans in het voortgezet onderwijs. Een fijne, communicatieve methode met veel digitaal lesmateriaal. In de onderbouw hebben de leerlingen een werkboek en een tekstboek en in de bovenbouw werken we met katernen.

Buitenlandse reizen

In de bovenbouw (4 havo en 5 vwo) kunnen leerlingen kiezen voor een vijfdaagse reis naar Parijs. Tijdens deze reis maken leerlingen kennis met het culturele Parijs en brengen hun kennis van de Franse taal in praktijk.

In 3 havo en 3 vwo gaan de leerlingen naar het Franstalige Luik om allerlei opdrachten te doen voor het vak Frans.