Culturele en kunstzinnige vorming

WAT IS CKV?

CKV = Culturele Kunstzinnige Vorming
CKV is een verplicht vak voor alle leerlingen in 4 en 5 havo/vwo. Volgens de eisen van het ministerie van onderwijs, kan een leerling pas bevorderd worden en meedoen aan het Centraal Examen wanneer voor CKV een ‘voldoende’ is behaald.

Vier domeinen
Het CKV-programma bestaat uit vier gebieden(domeinen):

Domein A - Culturele activiteiten en diverse kunstdisciplines: architectuur, beeldende kunst, dans, drama, film, literatuur, muziek en toegepaste kunst.

Domein B - Kennis van kunst en cultuur: je maakt kennis met basiskenmerken van deze kunstvormen, je leert aantal begrippen te onderscheiden en je neemt een kijkje achter de schermen!

Domein C - Praktische activiteiten: op school of thuis moet je een praktische activiteit uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan het spelen van een muziekstuk, het maken van een voorstelling, een reeks foto's of een videofilm, het vormgeven van een boek, een affiche etc.

Domein D - Reflectie en kunstdossier: gedurende de tijd dat je CKV hebt, moet je een kunstdossier samenstellen dat naast de bovengenoemde drie domeinen, de basis vormt voor de eindbeoordeling van het CKV-vak. In je kunstdossier zitten ook je verslagen; je krijgt te horen wat je dus per activiteit hoort te doen.

Binnen het CKV-vak de leerlingen houden zich bezig met:

1. Het ondernemen van en deel nemen aan culturele activiteiten.
2. Kennis verzamelen over kunst en cultuur en daarop reflecteren. Kennis maken met diverse kunstdisciplines.
3. Praktische vaardigheden ontwikkelen bij de uitvoering van een opdracht.
4. Kunstdossier bijhouden en inleveren (domein D)
5. Beoordeling van het kunstdossier.